Tuesday, November 10, 2009

Het voordeel bij een ergonomische stoel

In het verleden kwam het woord ergonomie nooit in een gesprek voor. Vandaag de dag is de term ergonomische stoel een begrip. Als je wel eens op een groot kantoor hebt rondgelopen kun je je de stoelen herinneren met veel verschillende instelmogelijkheden. Je kunt waarschijnlijk wel je eerste keer herinneren toen je in een ergonomische stoel ging zitten. Alle hendels en knoppen deden je duizelen zoveel mogelijkheden dat er waren.

Dit is meteen het grootste probleem. Vaak gebruiken mensen de ergonische stoel niet echt optimaal. Ze hebben ook geen idee hoe de instellingen moeten zijn om goed te kunnen zitten. Al heb je een stoel van duizenden euro's. Een ergonomische stoel impliceert niet meteen ook een ergonomische houding.

Als je dus in het verleden weleens rugklachten hebt gehad of andere mankementen die verergerd werden door zittend werk, neem dan de moeite om jezelf te leren hoe je goed kunt zitten. Wellicht dat ergonomische stoelen wel hier een voordeel gaan bieden.

In werkelijkheid is het ook nog zo dat de meeste stoelen waar je in je leven op gaat zitten niet echt ergonomisch zijn. Ze hebben een rechte leuning en een recht zitvlak, dus het komt erop neer dat je zelf een goede zithouding aanneemt. Als je op een niet-ergonomische stoel gaat zitten, wat vaker voorkomt dan je denkt, kun je overwegen om advies in te winnen bij een fysiotherapeut of bij een Mensendieck therapeut om zo de klachten te minimaliseren.

Als je momenteel op zoek bent naar een fauteuil of bureaustoel kun je meteen in je overweging meenemen wat de mogelijkheden zijn qua ergonomie. Je ziet wel vaker dat de prijs hierin belangrijk is. Als je bereid bent iets meer uit te geven vertaald dit zich meteen in meer kwaliteit. Je ziet soms goedkopere stoelen die zich voordoen als ergonomisch verantwoord. Vaak bieden deze stoelen minder mogelijkheden. Bij de aankoop kun je het beste goed advies inwinnen zodat je de beste keuze kunt maken voor jouzelf. Misschien ben je goedkoper uit dan je dacht, maar meestal zul je iets dieper in de buidel moeten tasten als je vooraf verwachte.

No comments:

Post a Comment